-->

Witamina A i jej zdrowotne właściwości

Witamina A i jej zdrowotne właściwości

Witamina A – to grupa organicznych związków chemicznych zaliczanych do retinoidów, pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego. W pożywieniu pochodzenia zwierzęcego podstawową formą, w jakiej ona występuje, jest ester, który w jelicie cienkim ulega deestryfikacji do alkoholu – retinolu.

Witamina A posiada wiele właściwości leczniczych. Przeciwdziała chorobom nowotworowym, poprawia wzrok, przyspiesza proces odnowy naskórka, likwiduje zmarszczki i przebarwienia. Może zostać włączona do terapii pacjentów u których zdiagnozowano schorzenia dermatologiczne.

Potrawy przyrządzane z produktów, zawierających Witaminę A są smaczne i zdrowe. Znajdziemy ją m.in. w warzywach i owocach, które mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu posiłków: soków, jogurtów, deserów, surówek i sałatek.